do not visit

Velikosti fotografií: Průvodce výběrem ideální velikosti pro tisk

Ať už jste zkušený fotograf s bohatým portfoliem nebo začátečník, který fotí svým chytrým telefonem, dříve či později pravděpodobně vytvoříte několik skvělých a působivých snímků, které byste si chtěli zachovat ve fyzické podobě.

Základní porozumění vlastnostem fotografie, jako je velikost, kvalita a poměr stran, vám může pomoci maximalizovat kvalitu vašich tisků. Pokračujte v čtení a naučte se, jak vybrat ideální velikost obrazu a poměr stran pro vše, od malých suvenýrů až po velké dekorativní kusy na stěnu.

Klíčové informace z tohoto článku:

  • Rozpoznání, kdy využít různé rozměry obrázků, je nezbytné pro jakýkoliv vizuální projekt, ať už jde o výběr titulní fotografie pro sociální sítě nebo o vytvoření personalizovaného hrnku na kávu.

  • Správný výběr poměru stran má klíčový vliv na vytváření efektních obrázků.

  • Pro tisk je nejlepší hustota pixelů 118 pixelů na centimetr.

Průvodce velikostmi fotografií: Základy

photo size basics

Při tisku fotografie je nezbytné porozumět vztahu mezi velikostmi fotografií, poměrem stran a kvalitou obrazu, abyste mohli informovaně rozhodovat o svých výtiscích.

Velikosti fotografií

Standardní velikosti obrázků měří od 10 x 15 centimetrů do 50 x 75 centimetrů. Při vyhodnocování správné velikosti fotografie se ujistěte, že odpovídá poměru stran původního obrázku. V opačném případě se může obraz zdeformovat nebo vyžadovat oříznutí.

Pamatujte, že poměr stran obrázku neomezuje jeho velikost. Malé fotografie, jako je úvodní fotka na Facebooku, využívají poměr stran 16:9. Mezitím můžete také vidět tiskový snímek zaplňující zeď v poměru stran 1:1.

Poměr stran fotografie

Poměr stran fotografie porovnává její šířku a výšku. Čtvercový obrázek má stejnou šířku a výšku, zatímco obdélníkové obrázky mají větší šířku než výšku.

Pochopení poměru stran obrázku vám pomůže vybrat správnou velikost tisku a vyhnout se nechtěnému oříznutí nebo roztažení obrázku. Podobně, pokud víte, že obrázek použijete ke konkrétnímu účelu, jako je titulní fotka nebo profilový obrázek, zvolte při focení správné rozměry a správný poměr stran, abyste se později vyhnuli bolestem hlavy při úpravách obrázku.

Je třeba zvážit několik standardních poměrů stran.

  • Rychlý nárůst příspěvků na Instagramu pomohl znovu popularizovat poměr stran 1:1 . Tento formát čtvercového obrázku je také jednou z nejběžnějších velikostí poměru stran pro profilové obrázky sociálních médií a webových stránek. Není se čemu divit – čtvercové fotografie vytvořené s poměrem stran 1:1 fungují dobře pro detailní záběry, portréty a snímky, kde objekt vyplňuje rámeček, což pomáhá zaměřit pozornost diváka přímo na objekt. O tom je obvykle dobrý příspěvek na sociální síti.

  • Poměr stran 3:2 zrcadlí tradiční formát 35mm filmu, takže není překvapením, že jej používá i většina digitálních zrcadlovek. Poměr stran 3:2 nabízí o něco širší zorné pole než poměr stran 4:3 a odpovídá výtiskům 10 x 15 cm a je oblíbenou volbou poměru stran pro fotografie na šířku a na výšku.

  • Mnoho moderních zařízení využívá pro snímání obrazu poměr stran 4:3 . Rovnováha mezi šířkou a výškou mu dává poněkud čtvercový tvar podobný poměru stran 1:1. Přesto je to dobrá volba, když chcete dát téměř stejnou důležitost vertikálním a horizontálním prvkům ve vašem rámu. Tento poměr stran dobře odpovídá fotografii 20 x 30 cm, ale u fotografie 10 x 15 cm může vyžadovat oříznutí.

  • Díky rostoucím obrazovkám smartphonů se „širokoúhlý“ poměr stran 16:9 stal převládajícím poměrem stran pro digitální snímání. Tento poměr stran však neodpovídá mnoha standardním velikostem fotografií, takže možná budete muset obrázek oříznout nebo upravit tak, aby odpovídal tisku standardní velikosti. Navzdory tomu je poměr stran 16:9 oblíbenou volbou pro obraz určený pro zobrazení na moderních televizních obrazovkách, počítačových monitorech a projektorech, které podporují velikosti širokoúhlého obrazu.

Velikost a kvalita fotografického souboru

Velikost souboru digitálního obrázku obvykle poskytuje určité vodítko o jeho kvalitě . Zjednodušeně řečeno, větší obrazové soubory obvykle označují více dat a tedy detailů v obraze. Obrázky s vysokým rozlišením mají větší rozměry v pixelech, což pomáhá vyhnout se problémům, jako je rozmazání a šum z pixelizace, protože mají více pixelů, které se rozprostírají po tiskové oblasti.

Při práci s digitálními obrázky je však důležité vyvážit kvalitu obrazu a velikost souboru. Obrázky ve vysokém rozlišení mohou rychle spotřebovat velkou část místa na pevném disku a mohou mít za následek zbytečné náklady na úložiště. Velké obrázkové soubory mohou také ovlivnit rychlost vašeho webu, pokud provozujete web. Vyhledávače při hodnocení výsledků vyhledávání berou v úvahu výkon webu, takže své stránky nepřeplňujte velkými obrázky. Stránky sociálních médií mohou také omezit maximální velikosti obrázků pro nahrávání.

Komprese obrázků vám může pomoci ušetřit úložný prostor a zlepšit výkon vašeho webu, ale můžete ztratit některá původní obrazová data, což povede k nižší kvalitě fotografie.

Jak vybrat optimální velikost pro tisk fotografií

photo print sizes

Ať už vytváříte jednoduchý fotografický dárek nebo budujete své portfolio jako fotograf, rozhodování o velikosti vašich obrázků bude jedním z vašich klíčových kroků. Navigace mezi běžnými poměry stran, hledání správných rozměrů obrázků a jejich porovnávání s velikostmi souborů obrázků může být náročné, i když máte jasnou představu o tom, co chcete svým obrázkem dosáhnout.

Pro zjednodušení jsme identifikovali některé standardní velikosti fotografií a jejich použití. Pokrýváme vše od kapesních suvenýrů a potisků na trička až po výrazné dekorace pro váš interiér a zarámované fotografie pro vaši galerijní zeď .

Nejlepší standardní velikosti tisku fotografií

Několik standardních velikostí tisku fotografií funguje dobře v různých projektech, od zarámovaných fotografií až po vytváření portfolia profesionálních fotografií.

  • Úctyhodný tisk 10 x 15 cm byl oblíbeným způsobem sdílení fotografií s přáteli desetiletí předtím, než byly příspěvky na Instagramu věcí – dalo by se dokonce říci byla to původní sociální síť! Je to jedna z nejběžnějších možností výběru velikosti fotografií, protože se snadno skladuje a je cenově dostupný, takže je ideální pro plnění fotoalb každodenními momentkami.

  • 13 x 18 cm tisk zobrazuje předmět s o něco více detailů a jasnosti než 10 x 15, což z něj činí skvělou volbu pro zarámované fotografie – zejména jednotlivé portréty. Často najdete spojené rámečky, které umožňují předvést dva obrázky stejné velikosti vedle sebe.

  • 20 x 25 cm je běžná velikost fotografie pro zarámování a zobrazení rodinných portrétů, momentek z cest nebo uměleckých kompozic. Fotografie této velikosti fungují dobře, když jsou zavěšeny na stěnách, ale mohou také přidat do místnosti pěkný osobní nádech, když je použijete na stole nebo polici.

Velikosti fotografií pro fotoknihy

Při vytváření můžete použít různé standardní velikosti fotografií fotokniha , tvorba jsou vynikajícím nápadem pro začínající fotografy, kteří hledají profesionální způsob, jak sdílet fotografie s klienty nebo ukázat své rostoucí portfolio fotografií rodině a přátelům.

Pokud jde o kvalitu fotografií, velikost obrázku není příliš volná; standardní velikost vysoce kvalitního tiskového obrazu je 118 pixelů na centimetr. Velikosti fotoknih však často odpovídají standardním velikostem fotografií pro tisk, což znamená, že obrázek s poměrem stran 4:3, 3:2 nebo 1:1 by měl ve většině případů dobře fungovat.

Fotografie pro plakáty a velké nástěnné umění

Kvalita a velikost obrazu jsou zásadní pro zajištění ostrého a jasného výsledku při tisku obrázků na příliš velké předměty, jako jsou plakáty , bannery nebo velké nástěnné umění. Velký, vysoce kvalitní obrazový soubor s velkými rozměry v pixelech vám poskytne více pixelů, které se rozloží po tiskové oblasti, čímž se sníží riziko blokových, rozmazaných nebo pixelových výtisků.

Mnoho velkých nástěnných uměleckých děl je prohlíženo z dálky, což může zveličovat nedostatky v obrazech nedostatečné kvality. Další pixely ve velkých, vysoce kvalitních velikostech obrazu pomáhají zaostřit a definovat malé detaily, čímž vylepšují celkový vzhled díla bez ohledu na pozorovací vzdálenost.

Nejlepší velikost fotografie pro malý tisk

Při tisku vlastního obrázku na malé předměty můžete postupovat podle stejných pokynů jako při tisku obrázku na plochý papír nebo plátno . Ujistěte se, že váš obrázek má rozlišení 118 pixelů na centimetr, aby byla zajištěna nejlepší kvalita, a poté zvažte, zda je vhodné pro vaši oblast tisku. Zmenšení obrázku tak, aby se vešel, může ztížit rozeznání detailů, zatímco roztažení malého obrázku tak, aby se vešel na větší plochu tisku, může mít za následek pixelaci nebo rozmazání.

Při tisku vlastního obrázku na hrnek, pouzdro na telefon nebo jiné malé předměty musíte také vzít v úvahu jedinečné zvláštnosti těchto předmětů. Pokud například tisknete obrázek na pouzdro telefonu, zajistěte, aby obrázek vypadal dobře na výšku, protože tak budete pouzdro pravděpodobně většinu času vidět. Budete také chtít znovu zkontrolovat poměr stran obrázku. Buďte připraveni v případě potřeby část odříznout.

Velikost a kvalita fotografie pro oblečení

Stejně jako u jiných vlastních projektů tisku obrázků budete chtít začít s obrázkem vysoké kvality s rozlišením alespoň 118 pixelů na centimetr. Obrázek by také měl odpovídat oblasti tisku na oděvu. Obrázek, který vypadá dobře s umístěním uprostřed hrudníku, bude pravděpodobně potřebovat oříznutí, aby se vešel na umístění v horní části zad. Podobně může příliš malý obrázek vyžadovat zvýšení rozlišení, což často vede ke ztrátě věrnosti obrazu.

Budete také chtít zajistit, aby poměr stran vašeho obrázku odpovídal zamýšlené oblasti tisku. Například umístění uprostřed hrudníku může fungovat od poměru stran 16:9 až po poměr stran 1:1. Umístění rukávového tisku však může fungovat pouze s poměrem stran 1:1.

Při vytváření vlastního fotografického oblečení je také důležité zvážit, jak váš obrázek funguje s vámi vybranou barvou látky, abyste zajistili, že obrázek nesplyne s oděvem.

Tisk fotografií na plakáty, trička a mnoho dalšího

photos on t-shirts and more

Nyní, když jste se seznámili s některými základy fotografování, jste připraveni začít s tiskem fotografií na Optimalprint. Náš web vám usnadní nakupování a přizpůsobení různých položek pomocí vašich fotografií. Díky editoru přímo v prohlížeči můžete vše doladit podle svých představ, než dokončíte nákup.

Krok 1: Vyberte si produkt

Vaše cesta plná kreativity začíná výběrem produktu, který chcete přizpůsobit pomocí svých fotografií. Můžete si vybrat z přáníček, fotoknih, nástěnných obrazů, krytů na telefony, nádob na nápoje a mnoho dalšího. Dokonce můžete přizpůsobit pánské, dámské a dětské oblečení v různých stylech a druzích látek.

Krok 2: Vyberte velikost a možnosti designu

V závislosti na položce, kterou jste si vybrali k přizpůsobení, budete muset udělat několik rozhodnutí před nahráním fotografií. Například u vlastních krytů na telefony budete muset vybrat značku, model a styl krytu. U vlastních nádob na nápoje s fotografiemi budete muset vybrat typ nádoby, velikost a základní barvu před zahájením.

Krok 3: Nahrajte fotky ve vysoké kvalitě

Nyní, když jste si vybrali svůj vlastní produkt s fotografiemi a nastavili jste možnosti, je čas nahrát vaše fotky. Uživatelsky přívětivé rozhraní Optimalprint vám umožní snadno nahrát obrázky pro okamžité použití v designu. Můžete nahrát obrázky přetažením z plochy nebo procházením souborů s obrázky.

Krok 4: Upravte pomocí editoru

Pomocí webového editoru Optimalprint můžete posouvat fotky po plátně. Můžete je také oříznout, převrátit nebo otočit. V závislosti na vašich preferencích přizpůsobení můžete chtít změnit vzor opakování v editoru. Můžete dokonce vidět náhled položky, abyste se ujistili, že se soubor obrázku zobrazí přesně tak, jak chcete.

Krok 5: Objednejte si svůj produkt

Pokud je vše podle vašich představ, je čas kliknout na „Přidat do košíku“ a zahájit objednávku. Pokud se chcete k tvorbě vrátit později, ujistěte se, že jste přihlášeni, poté klikněte na „Uložit do konceptů“ a pokračujte v práci jindy.

Proměňte své fotografie v nadčasové vzpomínky s Optimalprint

photo prints of many sizes

Ať už jste profesionální fotograf nebo nadšený amatér, pochopení vztahu mezi velikostmi fotografií, poměry stran a kvalitou obrazu je klíčové pro vytváření fotografií, které vypadají skvěle bez ohledu na to, na co jsou vytištěny. Vše začíná výběrem správné velikosti a správných rozměrů pro vaše vysoce kvalitní fotografie.

Nyní, když máte základy, jste připraveni začít svou kreativní cestu! Nespočet designů čeká na váš jedinečný dotek, jako snadno vyrobitelný plakát, který můžete vytvořit ve svém webovém prohlížeči nebo v aplikaci pro chytré telefony Optimalprint. Pokud umění na zeď není vaše věc, můžete navrhnout vše od pohlednic a fotoknih až po oblečení a pouzdra na telefony pomocí vlastních snímků z vlastní knihovny fotografií.

Vytvořte si svůj vysněný fotografický projekt s Optimalprint ještě dnes!