do not visit

Průvodce: Jaké jsou standardní velikosti plakátů pro tisk a design

Při tisku a propagaci je nejúčinnějším způsobem, jak upoutat pozornost na událost, barevný, nápaditý plakát, který zaujme každého, kdo jej spatří.

Plakáty jsou klasickými vizuálními prvky, které přitahují dav a zaujmou je tím, co chcete říct, od reklamních výprodejů a speciálních akcí, propagace hudby a místních slavností nebo jednoduše vytištění krásného umění, které pověsíte na vaše stěny.

Pokud zkoumáte umění tisku plakátů a hledáte místo, kde začít, jsme tu, abychom vám poskytli užitečného průvodce vším, co potřebujete vědět o tisku a navrhování plakátů, které si lidé zamilují.

V tomto článku se zabýváme vším, od standardních velikostí plakátů, které byste měli znát, až po základní faktory a úvahy, které byste měli zvážit před výběrem velikosti plakátu a jeho odesláním k tisku.

Cítíte se ohromeni? Jsme tu, abychom vám pomohli. Pusťme se do toho!

Klíčové informace z tohoto článku:

  • Před objednávkou je důležité znát a rozumět různým formátům plakátů, abyste měli jistotu, co získáváte, jak se vaše umělecké dílo vytiskne a jaký prostor každý plakát zabere.

  • Malé plakáty jsou ideální pro komunikaci s menším publikem prostřednictvím nástěnek a jako letáky. Střední plakáty jsou skvělé pro galerijní stěny nebo výlohy obchodů, kde rychle upoutají pozornost kolemjdoucích. Velké plakáty jsou perfektní pro velké prostory, kde je mohou současně vidět velké skupiny lidí.

  • Orientace na šířku, na výšku a čtvercové formáty mají jedinečné využití v závislosti na tom, co navrhujete a tisknete. Obsah pro filmový průmysl, jako jsou filmové plakáty a promo materiály, se obvykle tiskne na výšku, zatímco obrázky přírody a dálkové snímky se nejlépe tisknou na šířku.

  • Vytváření vlastních plakátů s uměním nebo fotografiemi je jednoduchý proces pomocí editoru plakátů Optimalprint. Nahrávání je snadné a můžete vytvářet vizuálně atraktivní plakáty z vašeho smartphonu nebo počítače.

Jak pochopit rozměry plakátů

understanding poster sizes

Standardní velikosti plakátů, které jsou nejčastěji používané, lze snadno objednat z tiskáren online i osobně. Ať už se jedná o maloobchodní plakáty nebo větší filmové plakáty, je důležité mít přehled o standardních velikostech plakátů pro vaše osobní nebo profesionální tiskové potřeby.

Běžné velikosti plakátů odpovídají tiskovým velikostem A0-A6. Tyto rozměry papíru určují, do jaké kategorie každý plakát spadá, od malých po střední a velké. Například A0 je největší formát papíru používaný pro tisk plakátů, zatímco A2 je menší, ale dostatečně velký pro výlohy a velké tisky.

A4 je běžný formát papíru pro tisk dokumentů doma nebo v kancelářích. Ve Czechia je A4 tradiční papír o rozměrech 210 mm x 297 mm. A5 a A6 jsou menší formáty papíru, které se obvykle používají pro pohlednice, oznámení o událostech, mini plakáty a další.

Ve společnosti Optimalprint nabízíme specifické velikosti plakátů, které lze vybrat pro vaše umělecké díla a obrázky.

Přehled běžných rozměrů plakátů

Při tisku plakátů je důležité porozumět různým dostupným velikostem. Pokud nejste obeznámeni s tím, co znamená standardní velikost plakátu, jsme zde, abychom vám pomohli pochopit různé rozměry plakátů, takže budete vědět, co si objednat pro prostor, na kterém pracujete. Zde je vše, co potřebujete vědět o běžných rozměrech plakátů.

Malé plakáty (13 x 18 cm - 30 x 40cm)

Rozměry malých plakátů se pohybují mezi 13 x 18 cm a 21 x 30 cm. Tyto velikosti jsou ideální pro letáky umístěné na veřejných prostranstvích, jako jsou nástěnky, nebo pro plakáty kapel a jiných událostí, které lze vystavit tam, kde prostor není hlavním omezením.

Pamatujte, že při navrhování malého plakátu máte jen omezený prostor, takže ho udržujte jednoduchý! Plakát velikosti A4 je jedinečnou příležitostí, jak zaujmout a zapojit velké množství lidí, takže na to myslete při výběru silného vizuálního prvku.

Použijte jednu nebo dvě barvy, tučný text a jednoduché, zapamatovatelné sdělení, abyste upoutali pozornost a udrželi lidi zaujaté tím, co propagujete.

Malé rozměry plakátů, které nabízíme v Optimalprint, zahrnují následující:

  • 13 x 18 cm

  • 15 x 20 cm

  • 21 x 30 cm

  • 30 x 40 cm

Střední plakáty (30 x 45 cm - 60 x 80cm)

Střední rozměry se obvykle pohybují od 30 x 45 cm do 50 x 70 cm. Střední plakát může být použit v obchodní výloze nebo na větší nástěnce, kde je dostatek místa a je viditelný z větší vzdálenosti.

Střední plakát je běžně používán při vytváření galerijní stěny obrázků a uměleckých děl pro vystavení na velké zdi v jakémkoli prostředí, od obývacího pokoje po kancelářský prostor, místo konání události nebo jiné prostory. Pokud navrhujete plakát jako dárek, střední velikost plakátu je ideální volbou. Je dostatečně velký a nápadný, aby udělal dojem, a zároveň má správnou velikost pro mnoho různých prostředí.

Ve srovnání s plakáty velikosti A4 mají střední plakáty více prostoru pro vizuální prvky, grafiku a text, což vám dává větší svobodu při návrhu něčeho detailnějšího.

Střední rozměry plakátů, které nabízíme v Optimalprint, zahrnují následující:

  • 30 x 45 cm

  • 40 x 50 cm

  • 45 x 60 cm

  • 50 x 70 cm

  • 60 x 80 cm

Velké plakáty (60 x 90 cm - 70 x 100 cm)

Velký plakát upoutá pozornost každého, kdo jej uvidí, a to i z velké vzdálenosti! Rozměry velkých plakátů se pohybují od 60 x 90 cm do 70 x 100 cm. Jsou oblíbené pro zábavní podniky, umělce a kapely pro propagaci nadcházejících představení, událostí a akcí ve městech nebo větších oblastech. Velkoformátové plakáty se také používají na veřejných místech, jako jsou veletrhy, sportovní areály a nákupní centra, aby sdělily zprávu širokému publiku.

Velké rozměry plakátů, které nabízíme v Optimalprint, zahrnují následující:

  • 60 x 90 cm

  • 70 x 100 cm

Vše o rozměrech a velikostech našich plakátů se můžete dozvědět zde.

Jak vybrat ideální velikost plakátu pro váš projekt

right poster sizes

Při výběru vhodné velikosti plakátu pro vaše stěny je třeba zvážit mnoho aspektů. Správná velikost plakátu může mít obrovský vliv na zapojení veřejnosti do vašeho plakátu, takže chcete, aby upoutal pozornost! Pojďme se podívat na klíčové faktory, které je třeba vzít v úvahu při nakupování plakátů online.

Na šířku, na výšku nebo čtverec?

Standardní velikosti plakátů nabízejí orientaci včetně na šířku, na výšku a čtverec. Když si vyberete tištěný plakát v jedné z těchto orientací, je užitečné znát klady a zápory každého rozvržení.

Na šířku

Plakáty na šířku vypadají širší než vysoké a jsou ideální pro snímky přírody a scénické snímky nebo tisky. Díky velikosti plakátů na šířku si je může zobrazit více lidí současně, takže jsou vhodné pro venkovní nebo velká veřejná prostředí. Plakáty na šířku jsou oblíbené pro zobrazování vysoce kvalitních fotografií a plakátů vyžadujících více textu a informací pro čtenáře.

Portrét

Plakát na výšku znamená, že výška plakátu je větší než šířka. Díky velikosti plakátů na výšku si je lidé mohou prohlédnout, i když stojí stranou, takže jsou ideální pro menší výlohy, kavárny a další prostory s omezeným prostorem.

Orientace na výšku je ideální velikostí pro filmové plakáty a standardní volbou pro filmový průmysl. Tuto orientaci často vidíte, když jdete kolem filmového plakátu v obchodním centru nebo na autobusové zastávce. Používají se také jako velkoformátové plakáty k propagaci místních akcí ve městech.

Čtvercové

Čtvercové plakáty jsou kompaktnější a snáze se věší v malých nebo velkých prostorách. Jejich všestrannost je činí oblíbenými. Čtvercové plakáty jsou skvělé pro zobrazování umění v malých vzorcích nebo vytváření mini plakátů, které nabízejí akce v uměleckých galeriích, filmech, hudebních sálech a dalších. Čtvercové plakáty jsou také dostatečně kompaktní, aby snadno zobrazovaly osobní nástěnné umění ve vašem domě nebo kanceláři.

Jak vybrat optimální velikost plakátu

Při výběru rozměrů plakátů pro vaše umělecké dílo, design nebo fotografie je potřeba vzít v úvahu několik faktorů. Při rozhodování o velikosti plakátu zvažte následující aspekty:

  • Množství obsahu, který na plakát umístíte (text, citáty, texty písní atd.)

  • Čitelnost a srozumitelnost obsahu a grafiky z dálky

  • Kvalita uměleckého díla, které používáte

Volba ideální velikosti plakátu v závislosti na účelu a prostoru

Pro každý prostor a umístění existuje dokonalá velikost plakátu. Předtím, než se rozhodnete, je důležité zvážit, co tisknete a jaké prostředí bude nejvhodnější pro váš projekt.

Například velké formáty plakátů působí profesionálně a kvalitně ve velkých prostorách, kde je může současně vidět více lidí. Menší plakáty jsou vhodné v případě, kdy není viditelnost na prvním místě, typicky v menších a uzavřených prostorách s omezeným místem.

Tisk plakátů v různých formátech

multiple poster sizes

Mnozí si myslí, že pro vytváření a tisk plakátů online je nutné mít certifikát z grafického designu, ale to není pravda. Služby tisku plakátů Optimalprint jsou jednoduché na použití. Následujte tyto kroky a rychle vytvořte vlastní plakát pomocí našeho webového editoru.

Krok 1: Vyberte orientaci, rámování a velikost

Při tisku plakátů prostřednictvím Optimalprint musíte nejprve zvolit orientaci svého plakátu nebo cedule. Můžete si vybrat z možností na šířku/horizontální, na výšku/vertikální nebo čtvercový.

Poté si můžete vybrat velikost plakátu, kterou chcete pro každý design nebo obrázek. Velikost plakátů závisí na vašem zvoleném stylu orientace a při výběru orientace byste měli zohlednit své návrhy nebo fotografie.

Po výběru orientace a velikosti plakátu budete vyzváni k výběru stylu rámování. Můžete se rozhodnout pro plakát bez rámu nebo si vybrat z různých dalších barev, včetně černé, měděné, zlaté, bílé, přírodního dřeva a tmavého dřeva v materiálech jako je hliník a dřevo.

Větší plakáty lze také připevnit na věšáky pro snadné zobrazení. Rámování plakátu dodává celkovému dojmu z uměleckého díla určité zjemnění, zejména pokud tyto plakáty vystavujete v domácnosti nebo kanceláři.

Krok 2: Nahrajte vysoce kvalitní umělecká díla nebo fotografie

Při výběru návrhů a obrázků pro vaše plakáty se ujistěte, že vybíráte správné typy souborů a fotografie ve vysokém rozlišení. Tím se vaše plakáty vytisknou ve vysoké kvalitě a budou vypadat úžasně v jakémkoli prostoru. Jakmile jsou vaše návrhy nahrány do editoru Optimalprint, můžete rychle přetahovat své fotografie a návrhy, abyste si vyzkoušeli různá rozložení a navrhli dokonalý plakát pro událost nebo pro zavěšení ve vašem domově.

V Optimalprint používáme prémiový plakátový papír a inkoust, abychom zajistili, že každý zákazník bude nadmíru spokojen s výsledným produktem. Používáme ekologický papír, abychom snížili naši uhlíkovou stopu, aniž bychom kdy obětovali kvalitu. To je win-win!

Krok 3: Upravte umístění pomocí editoru

Jakmile jsou vaše návrhy nahrány do editoru Optimalprint, můžete snadno přesouvat své fotografie a vyzkoušet různá rozložení, abyste navrhli dokonalý plakát. Můžete také oříznout obrázky, otočit je a změnit vzor opakování v editoru, abyste vytvořili krásný vlastní plakát pro veřejné prostory nebo vaši osobní stěnu.

Krok 4: Objednejte si svůj plakát

Až dokončíte úpravy a umístění svého umění nebo obrázků a budete spokojeni s tím, jak to vypadá, je čas objednat si plakát! Optimalprint se snaží nabízet efektivní nákupní zážitek, ať už jste kdekoli. Proto tiskneme místně, abychom zajistili rychlou výrobu a rychlé dodací lhůty. Vaše plakáty budou u vás doma během chvíle.

Velikosti plakátů pro tisk a design: Shrnutí

custom posters in multiple size

Tisk plakátů zahrnuje mnohem více, než jste si možná uvědomovali, ale s tímto průvodcem od Optimalprint budete navrhovat a tisknout plakáty jako profesionál během chvilky.

Ať už vytváříte své vlastní plakáty nebo si vybíráte hotové návrhy plakátů, Optimalprint nabízí působivý sortiment velikostí, které splní vaše potřeby a snadno předvedou vaše krásné návrhy a fotografie.

S Optimalprint je tisk plakátů jednodušší a efektivnější než kdy dříve – plakáty můžete vytvářet na počítači nebo chytrém telefonu pomocí aplikace Optimalprint.

Ať už navrhujete umění pro vaši osobní stěnu nebo vytváříte velkoformátový plakát pro produkty, filmy nebo místní akce, Optimalprint vám může pomoci oživit váš projekt tisku plakátů. Vytvořte si svůj plakát nebo návrh plakátu ještě dnes!