do not visit

Vaše vlastní moderní nástěnná galerie – udělejte ze svého domova uměleckou výstavu

Louvre. Van Goghovo muzeum. Musée D'Orsay. Muzeum moderního umění. Váš obývák? Může obstát i v tomto seznamu světově uznávaných galerií – vše, co potřebujete, je správný designový nápad a trocha kreativity. Tento článek prozkoumá různé způsoby, jak navrhnout si navrhnout nástěnné umělecké galerie pro celý váš dům, a speciální prvky, které mohou vaši vlastní nástěnnou galerii posunout na další úroveň.

Nápady a umístění pro nástěnné galerie

Nástěnné galerie mohou být jednoduché nebo složité. Pro některé lidi je umístění jednoduše záležitostí zatloukání hřebíků do náhodných míst a věšení obrázků. Pokud však chcete, aby váš displej skutečně vynikl, vyplatí se naplánovat si design předem. To platí zejména, pokud jde o instalaci fotogalerií v různých místnostech v celém domě; zatímco každá stěna je kandidátem na krásný obraz, některé prostory vyžadují zvláštní ohledy, aby na nich fotky plně vynikly. Tato část prozkoumá různé oblasti, kde byste se mohli rozhodnout vytvořit svou vlastní uměleckou nástěnnou galerii, a poskytne tipy, jak ji vytvořit co nejlépe.

Nástěnná galerie ve vašem obývacím pokoji

Obývací pokoj je prostorem pro rodinná setkání, zábavu a posezení. Jaké je tedy lepší místo pro zavěšení vašich nejcennějších fotografií? Tato místnost je jednou z nejoblíbenějších prostorů pro vytvoření nástěnné galerie. Protože obývací pokoj často slouží jako centrální shromažďovací prostor, budete si chtít vybrat kousky, které budou odrážet váš osobní styl, ale zároveň je budete mít pod kontrolou. Změřte prostor, který máte k dispozici, a zvažte, jaké uspořádání by nejlépe vypadalo s nábytkem, který tam již je. Pokud máte velkou zeď, možná budete moci zavěsit několik rámečků v poli nebo mřížkovém vzoru. U menších stěn možná budete chtít zůstat u jednoho velkého rámu. Stejná pravidla platí v okrajových rodinných pokojích, takže je nezapomeňte mít na paměti, pokud plánujete nástěnnou galerii v jídelně nebo do pracovny.

Nástěnná galerie ve vaší ložnici

Ložnice – útočiště spánku a soukromí. Pro mnoho lidí je tato místnost tou nejosobnější v celém domě, a proto je ideálním místem pro výtvarné umění a fotografie. Pokud chcete v ložnici vytvořit nástěnnou galerii, mějte na paměti, že tato místnost by měla být oázou klidu. Relaxace, odpočinek a klid jsou nezbytné. Decentně a uklidňujícím dojmem by proto měly působit i obrázky vaší nástěnné galerie. Ideální jsou jemné barvy, v ložnici jsou krásné abstraktní vzory nebo fotografie z přírody. Harmonicky lze kombinovat list s ranní rosou, jelen v mlžném lese nebo západ slunce. Akcenty v ložnici mohou být různé, ale neměly by působit rušivě.

Občas má největší dopad menší výběr vizuálů. Zvažte, jaké velikosti rámů se vejdou na stěny vaší galerie a vyhněte se jejich přeplnění. Pokud je prostor na stěně problém, zkuste vertikální zarovnání místo horizontálního; často je snazší vytvořit uspořádání vertikálních rámů, než se pokoušet vyplnit velkou plochu zdi.

Nástěnná gelerie na chodbě

Na chodbách se téměř vždy najde prostor pro jednu nebo dvě fotografie. Proč to neposunout ještě o úroveň dál? Koneckonců, chodba je jedním velkým prázdným plátnem, které jen čeká na zaplnění. Předsíň je skvělá pro nástěnnou galerii, protože má obvykle dostatek prostoru na stěnách, což vám umožní být kreativní s uspořádáním obrázků. Zde můžete zvážit přidání prvků, jako jsou zrcadla nebo jiné nástěnné dekorace, abyste z toho udělali mistrovské dílo. Přemýšlejte o tom, jaké fotografie nebo umělecká díla chcete zvýraznit a nalepit na čistý a jednoduchý design. Pokud je chodba dostatečně dlouhá, rozdělte displeje do menších skupin, nikoli do jednoho velkého. Nezapomeňte zvážit osvětlení; pokud je vaše chodba přirozeně tmavá, možná budete muset použít další nástěnné lampy nebo svícny, abyste své umění oživili.

Nástěnná galerie na schodišti

Podobně jako chodby jsou i schodiště prázdným plátnem se spoustou prostoru s kterým lze pracovat. Další výzvou je však skutečnost, že vše je šikmé. Tradiční uspořádání vedle sebe zde tím pádem nemusí nutně fungovat. Místo toho musíte přijít na to, jak naskládat a rozložit své fotografie soudržně. Zvažte orientaci vašeho schodiště a jak to ovlivní jejich uspořádání. Pokud máte například celé schodiště, můžete zvážit použití jedné strany zábradlí k zavěšení rámů ve svislé linii. Nebo, pokud máte schodiště, které vede až na podestu, můžete čtvercový prostor využít k vytvoření malé nástěnné galerie. Bavte se a buďte kreativní; možnosti jsou nekonečné!

Nástěnná galerie kolem TV

Čeká vás designová výzva? Zkuste spojit pohyblivé vizuální prvky vaší ploché obrazovky s nehybnými a nadčasovými z vaší osobní sbírky fotografií. Tento nápad s akcentační stěnou může být těžké dotáhnout do konce, ale když se to udělá správně, vznikne naprostá nádhera. Začněte tím, že vezmete v úvahu velikost vaší televize, protože ta určí velikost a měřítko jak použitých rámečků, tak i jejich umístění na stěně. U menších televizorů můžete použít větší struktury a rozložit je po stěně pro vizuálně vyvážený vzhled. U větších televizorů budete chtít zvolit menší rámečky a uspořádat je kolem okrajů rámu televizoru. Obecně se soustřeďte spíše na fotografie než na televizi. Neumisťujte rámečky přímo nad TV nebo pod TV a ujistěte se, že mezi dvěma obrázky vždy ponecháte prostor pro dýchání. To zajistí, že vaše umělecká nástěnná galerie zůstane hlavním středobodem místnosti a nebude zastíněna velkou plochou obrazovkou.

Co zahrnout do své nástěnné galerie

Možná to všechno čtete a říkáte si: "Nádhera. Jak to ale udělat s vlastními fotografiemi?" Je to jednodušší, než si myslíte – níže uvádíme některé doporučené vizuály.

Rodinné a osobní fotografie

Toto jsou první a nejzřetelnější věci, které budete chtít zahrnout do jakékoli domácí nástěnné galerie. Dávají prostoru osobní nádech, ukazují, že zde někdo žije, a nakonec vytvářejí pocit tepla a domova. Ať už je to váš rodinný portrét nebo obrázky miminka, toto jsou ty nejdůležitější kousky na zdi vaší galerie. Zkuste kombinovat různé záběry, jako jsou skupinové fotografie, jednotlivé snímky, detailní záběry a dokonce i kreativní nebo vtipné snímky vaší rodiny.

Umělecká díla

Když jste připraveni přidat barvu a kreativní nádech své nástěnné galerii, umělecká díla jsou tou správnou volbou. Pokud se totiž rozhodnete pro tento nápad na nástěnnou galerii nemusí to nutně znamenat nákup drahých kusů od slavného umělce; prostě se jen musí hodit ke zbytku vašich obrázků a dodat vaší galerii něco speciálního. Některé skvělé výtisky najdete v naší sekci Studio Selection nástěnné umění.

Různé kousky

Zeď vaší nástěnné galerie nemusí být pouze fotografie a umělecká díla. Můžete přidat i nějaké další kousky, které mu dodají jedinečný nádech. Pokud chcete něco speciálního, zvažte přidání suvenýrů, pohlednic nebo dokonce dětských uměleckých děl. Tyto malé detaily mohou mít velký vliv na celkový vzhled stěny vaší nástěnné galerie.

Ukázkové nápady pro nástěnnou galerii

Jste připraveni začít navrhovat vlastní nástěnnou galerii? Sestavili jsme tuto kompilaci příkladů a nápadů pro nástěnné galerie, které vám pomohou na vaší cestě:

Boho nástěnná galerie

Boho je zkratka pro Bohemian a odkazuje na svobodomyslný smysl bytí. Je to termín běžně používaný k charakterizaci návrhů stejného stylu, konkrétně těch, které obsahují jedinečné směsi barev, prvků a textur. Tato estetika je ideální pro vyjádření vaší galerie. Snažte se prolínat různé kultury a umělecké výrazy prostřednictvím různých velikostí rámečků a typů materiálů. Vintage nebo starší rámečky, nástěnné závěsy a další dekorativní prvky, jako jsou koše nebo kousky makramé, vytvářejí krásnou kompozici. Nezapomeňte přidat spoustu rostlin; dodají přirozený nádech, který spojuje celý vzhled.

The Boho Gallery Wall

Monochromatická nástěnná galerie

Pro nadčasový a minimalistický vzhled zvolte monochromatickou nástěnnou galerii. Vyberte rámečky ve stejné barvě a uspořádejte je do úhledného mřížkového vzoru. Černobílá galerijní stěna je vždy skvělou volbou, ale můžete si také vybrat jakýkoli odstín, který se vám líbí. Je to skvělý způsob, jak si vystavit jakýkoli typ uměleckého díla, od fotografií po výtisky abstraktního umění. Použití jednoho typu materiálu a struktury rámečku, jako je dřevo nebo kov, je nejlepší, aby vše vypadalo jednotně. A pokud chcete vytvořit extra hloubku pro modernější nástěnnou galerii, zkuste některé ze svých rámečků zavěsit v různých výškách.

Monochromatic Gallery Wall

Vintage nástěnná galerie

Máte rádi staré fotografie a potisky? Zakomponujte do vaší nástěnné galerie některé z vašich rodinných památek. Můžete pověsit své oblíbené fotografie a staré pohlednice předávané z generace na generaci. Jedním ze zásadních aspektů, které je zde však třeba zvážit, je uchování. Fotografie jsou určeny k zobrazování pro radost, ale jejich zavěšení v rámečcích nízké kvality může časem způsobit jejich poškození. Určitě investujte do vysoce kvalitních rámečků, díky kterým bude vaše galerie vypadat skvěle a vaše vzpomínky budou v bezpečí. Kopie originálních fotografií si také můžete nechat vytisknout nebo dokonce upravit na profesionální tiskárně, jako je Optimalprint.

Vintage Gallery Wall

Jak vytvořit nástěnnou galerii, která vypadá úžasně

Existuje několik věcí, díky kterým může nástěnná galerie vyniknout z průměrného uspořádání fotografií. Chcete-li se odlišit od ostatních, postupujte podle těchto doporučených postupů:

Promyšlený design

Tohle již bylo zmíněno dříve, ale stojí za to si to zopakovat – naplánujte si rozvržení své stěny! Zvažte prvky, které se budou podílet na vytvoření soudržného vzhledu - rovnováha, rozestupy a plynulost. Můžete si dokonce nakreslit svůj návrh nebo použít online nástroj k vizualizaci uspořádání, než začnete cokoliv přibíjet nebo věšet.

Rozmanitost velikostí a typů uměleckých děl

Mixování velikostí a typů uměleckých děl může vaší galerii dodat hloubku a zajímavost. Neváhejte kombinovat různé typy rámečků, tvarů nebo materiálů. Zvažte začlenění některých uměleckých potisků nebo plakátů k vytvoření kontrastu, pokud máte tradiční fotografie.

Kvalita fotografií

Bez ohledu na to, kam si nástěnnou galerii umístíte nebo čím se ji rozhodnete vyplnit, klíčem k tomu, aby byla skvělá, je důraz na kvalitu nade vše. Nespokojte se pouze s papírovými fotografiemi z domácí tiskárny – dodejte svým obrázkům bohatost, kterou si zaslouží, pomocí profesionálních pláten a rámů. Optimalprint má pro každého něco, od vysoce kvalitních fotografických potisků až po umění a plakáty vytištěné na dřevo.

Prozkoumejte možnosti ještě dnes, s Optimalprint!