do not visit

Jak zarámovat plakát: Tipy, triky a zkratky

Zarámování plakátu se může zdát jako jednoduchý úkol, ale udělat to správně je umění. Ať už se jedná o starý filmový plakát, vzácnou památku na koncert nebo krásné grafické umění, způsob, jakým jej zarámujete, může buď zvýšit jeho přitažlivost, nebo mu udělat medvědí službu. Stejně jako krásné šaty potřebují správné doplňky, váš plakát vyžaduje dokonalý rám, aby skutečně zazářil.

Jak tedy zajistíte, aby váš plakát nejen získal potřebnou ochranu, ale také vypadal úžasně na vaší stěně?

Vítejte v našem průvodci „Jak zarámovat plakát: Tipy, triky a zkratky“. Ponořte se do toho, abyste objevili nuance rámování, od výběru správného stylu a velikosti rámu až po zvládnutí toho, jak to vypadá – doslova!

Hlavní poznatky z tohoto článku:

  • Rámování plakátů je o předvádění umění a zajištění jeho ochrany a estetického vylepšení.

  • Poskytuje ochranu před vnějšími vlivy, zvyšuje vzhled plakátu a zachovává jeho původní stav.

  • Volby rámečků sahají od klipových rámečků po rámečky rámečků a tradiční rámečky.

  • Dřevo nabízí klasický nádech, kov propůjčuje moderní vzhled a plast je ekonomickou možností. Vaše volba by měla doplňovat plakát a výzdobu pokoje.

  • K označení použijte malířskou pásku, zajistěte, aby plakát seděl v rámu rovně, a použijte „trik se zubní pastou“ pro přesné zavěšení.

Pochopení základů rámování

Rámování není jen o umístění ozdobného okraje kolem plakátu. Zahrnuje hlubší aspekt předvádění umění, vzpomínek a zpráv. Pojďme se ponořit do základních znalostí rámování.

Důležitost rámování

Ochrana

Jedním z hlavních důvodů pro rámování plakátu je chránit jej před vnějšími vlivy. Prach, vlhkost a přímé sluneční světlo mohou poškodit kvalitu a životnost plakátu. Dobrý rám, zvláště v kombinaci se správným typem skla nebo akryl , chrání plakát a zajišťuje, že zůstane zářivý a nepoškozený po celá léta.

Estetika

Rámování může pozvednout vzhled různobarevného plakátu. Dobře zvolený rám obrazu doplňuje umění, zvýrazňuje jeho barvy a dokáže i jednoduchý filmový plakát proměnit v ústřední bod v místnosti. Dodává leštěný vzhled a proměňuje kus papíru v umělecké dílo.

Zachování

U plakátů, které mají sentimentální hodnotu nebo jsou sběratelské, je rámování zásadní. Dobrý rám pomůže zachovat plakát v jeho původním stavu, zabrání žloutnutí, roztržení nebo jiným formám opotřebení.

Různé typy rámů plakátů

Klipové rámečky

Jak název napovídá, tyto rámečky používají klipy pro držení plakátu mezi tabulí skla nebo akrylu a podkladovou deskou. Klipové rámečky nabízejí minimalistický, moderní vzhled a umožňují plakátu zaujmout střed pozornosti bez viditelného okraje rámu.

Rámečky rámečků

Jedná se o hluboce zasazené rámečky, které vytvářejí efekt „krabice“. Dodávají kresbě hloubku, díky čemuž jsou ideální pro plakáty s 3D prvkem nebo ty, které chcete vyniknout přidaným rozměrem. Prostor mezi plakátem a sklem může být výrazným designovým prvkem, který nabízí efekt stínového boxu.

Tradiční rámy

Nejběžnější typ, tradiční rámy, se dodávají s viditelným okrajem a jsou k dispozici v různých materiálech, jako je dřevo, kov nebo plast. Mohou se pohybovat od jednoduchých a elegantních vzorů až po zdobené a dekorativní styly. V závislosti na designu a materiálu mohou vyhovovat široké škále plakátů, od historických po současné.

Výběr správné velikosti rámu pro váš plakát

Choosing the right frame size for your poster

Jakmile vytvoříte svůj krásný plakát , dalším krokem je zvýšit jeho půvab a zajistit jeho dlouhou životnost pomocí správné velikosti rámu. Ponořte se do toho, když vás provedeme nuancemi výběru perfektní velikosti rámu pro vaše mistrovské dílo.

Jak správně změřit svůj plakát

  • Použití svinovacího metru nebo pravítka: Umístěte plakát naplocho na čistý povrch. Pro zajištění přesnosti změřte jeho výšku a šířku v centimetrech s přesností na milimetr. Je důležité měřit od okraje k okraji.

  • Proveďte více měření: Změřte výšku a šířku v několika různých bodech, abyste zajistili, že plakát bude dokonale obdélníkový a nebude mírně zkosený.

  • Faktor v rohoži: Pokud používáte rohožovou desku, nezapomeňte při výběru rámu přidat její šířku k rozměrům plakátu .

  • Počítejte s trochou prostoru pro dýchání: Často je dobré ponechat trochu místa navíc, aby se plakát pohodlně vešel do rámu, zejména pokud je klip rám.

Význam rohoží a jejich vliv na velikost rámu:

  • Vylepšení vizuálního Odvolání : Matování je okraj podobný kartě, který obklopuje kresbu v rámci. Není to jen dekorativní; přitahuje pohled do plakátu a poskytuje kontrast, čímž zvyšuje vizuální přitažlivost plakátu.

  • Ochrana : Rohož zabraňuje dotyku plakátu se sklem a zabraňuje možnému poškození kondenzací nebo přilepení.

  • Zohlednění velikosti : Pokud se rozhodnete použít rohož, budete potřebovat větší rám, než je skutečná velikost plakátu. Velikost rámu bude záviset na šířce rohože, kterou zvolíte. Například 5 cm rohož přidá 10 cm k výšce i šířce požadované velikosti rámu.

Na materiálech záleží

Materiál vašeho rámu hraje klíčovou roli v estetice i odolnosti hotového rámu kus. Různé materiály nabízejí různý vzhled, funkčnost a cenu. Zde se ponoříme do základních materiálů rámu: dřeva, kovu a plastu a nabídneme vám rady, jak vybrat ten nejvhodnější pro váš plakát.

Materiály rámu: Dřevo vs. kov vs. plast

Dřevo

Klasická volba, dřevěné rámy jsou oceňovány po staletí. Nabízejí hřejivý a organický pocit, díky čemuž jsou ideální pro řadu stylů dekorů, od rustikálních po moderní.

  • Výhody: Nadčasová přitažlivost; univerzální pro různé dekory; lze natírat, mořit nebo lakovat.

  • Nevýhody: Ve vlhkých podmínkách může být náchylný k deformaci; může být náchylný k termitům nebo hnilobě, pokud není řádně ošetřen; obecně těžší, což může ovlivnit možnosti zavěšení.

Kov

Elegantní a všestranné kovové rámy často vyjadřují současnou nebo průmyslovou estetiku. Jsou robustní a mohou mít různé povrchové úpravy, od matných po lesklé, a barvy, od tlumených po zářivé.

  • Výhody: Odolný; odolný proti vlhkosti a termitům; nabízí moderní estetiku; lehký ve srovnání se dřevem.

  • Nevýhody: Může být dražší; při pádu nebo nárazu se může promáčknout; jsou omezeny na „teplo“, které poskytují prostředí místnosti.

Plast

Ekonomická alternativa, plastové rámy jsou lehké a mohou napodobovat vzhled dražších materiálů. Jsou obzvláště oblíbené pro dočasné vystavení nebo v případech, kdy je primárním hlediskem rozpočet.

  • Výhody: Lehký; nákladově efektivní; odolný proti vlhkosti.

  • Nevýhody: Může se zdát méně prémiové; není tak odolný jako dřevo nebo kov; může časem změnit barvu nebo zkřehnout.

Tipy pro výběr materiálu na základě hmotnosti a velikosti plakátu:

  • Pro velké nebo těžké plakáty : Dřevěné nebo kovové rámy jsou obecně pro větší nebo těžší plakáty díky své robustnosti vhodnější. Pokud vybíráte dřevo, ujistěte se, že je dobře zpracované a dostatečně silné, aby uneslo váhu.

  • Pro malé až střední plakáty : Všechny tři materiály mohou dobře fungovat. Pokud však hledáte lehké řešení, může být vhodnější kov nebo plast.

  • Pro dočasné vystavení nebo pravidelnou výměnu plakátů : Plastové rámy mohou být dobrou volbou vzhledem k jejich hospodárnosti a snadnému použití.

  • Zvažte styl plakátu : Vintage plakát může vypadat nejlépe v dřevěném rámu, zatímco současný umělecký tisk může zářit v kovovém rámu. Vždy zvažte estetiku plakátu a prostředí, které chcete vytvořit.

Vyberte si materiál, který doplní váš plakát, vejde se do vašeho rozpočtu a bude ladit s výzdobou místnosti, kde bude viset.

Zkratky a tipy pro bezchybné dokončení

Tips for a flawless framed poster

Dokonce i zkušení nadšenci do dekorací někdy považují rámování a zavěšení plakátů za problém. S několika chytrými zkratkami a triky v rukávu však můžete dosáhnout dokonalého obrazu s minimálními potížemi. Zde je několik osvědčených technik, díky kterým bude proces rámování hladší a výsledek bude dokonalý.

Označování a měření pomocí malířské pásky

Značení bez poškození

Místo vytváření značek tužkou přímo na zeď, která může být viditelná nebo obtížně odstranitelná, použijte malířskou pásku. Umístěte proužky pásky tam, kde plánujete umístit háčky nebo hřebíky. Tato metoda zajišťuje žádné trvalé stopy a umožňuje snadné úpravy.

Zajištění zarovnání

Když zavěšujete více rámů, rozložte je na podlahu v požadovaném uspořádání. Poté umístěte malířskou pásku na zeď, abyste napodobili rozvržení. Tímto způsobem můžete zajistit, aby byly rovnoměrně rozmístěny a zarovnány před vytvořením jakýchkoli otvorů.

Techniky, jak zajistit, aby plakát seděl v rámu rovně:

  • Použijte lepicí pěnovou desku : Tyto desky poskytují vašemu plakátu pevnou zadní stranu, která zajišťuje, že se časem nezmačká ani neprohne. Ujistěte se, že deska je oříznuta na přesnou velikost rámu, aby dobře seděla.

  • Použijte klipy rámu nebo body rámečku : Tyto drobné nástroje lze vložit do zadní části rámu, aby držely plakát, rohož a podkladovou desku pevně na místě. Zajišťují, že se plakát v rámu neposouvá ani neprohýbá.

  • Vyrovnat plakát : Pokud byl váš plakát svinutý nebo má záhyby, zvažte jeho vyrovnání před zarámováním. Umístěte jej mezi dva listy čistého papíru a položte na něj těžké knihy. Nechte den nebo dva. V případě odolných záhybů můžete také použít žehličku na prádlo na nejnižší stupeň, kdy mezi žehličku a plakát vložíte tenkou látku, která ji ochrání.

  • Montáž závěsů : Jedná se o techniku, kdy se k vytvoření závěsu pro plakát na podkladové desce používá páska bez obsahu kyseliny. To zajišťuje, že plakát visí rovně a rovně, aniž by se přední strany plakátu dotklo jakékoli lepidlo.

„Trik se zubní pastou“ pro zavěšení

Praktický trik, jak zajistit, že hřebík nebo šroub na správném místě je „trik se zubní pastou“. Umístěte malý kousek zubní pasty na zadní stranu rámu, kde je závěsný mechanismus. Přitlačte rám ke stěně, kde chcete, aby viset. Značka zubní pasty na stěně ukazuje, kam byste měli umístit hřebík nebo háček. Jakmile to uděláte, jednoduše setřete přebytečnou zubní pastu!

Sedm zarámovaných plakátů slavných umělců pro váš domov nebo kancelář

Framed artist poster prints

Mít zarámovaný plakát mistrovského díla od renomovaného umělce může být skvělým způsobem, jak pozvednout atmosféru jakéhokoli prostoru. Zde je výběr slavných děl ikonických umělců, díky nimž by bylo vhodné zarámovat plakáty na vaše stěny :

1. Van Gogh

Hvězdná noc : Možná jeden z nejuznávanějších kusů v dějinách umění je toto vířící zobrazení noční oblohy nad Saint-Rémy-de-Provence oslnivou směsí snu a reality. Jeho zářivé barvy a energické tahy štětcem z něj dělají oblíbeného pro umělecké nadšence po celém světě.

2. Claude Monet

Lekníny : Monetovo impresionistické zobrazení zahrady v Giverny ve Francii s jemnými odlesky a poklidnou atmosférou může přinést klid jakýkoli pokoj. Seriál má různá provedení, z nichž každé zachycuje jinou náladu a denní dobu.

3. Gustav Klimt

The Kiss : Tento zlatý obraz, ztělesnění lásky, je oslavou romantiky a vášně. Složité vzory a teplé odstíny z něj dělají poutavý kousek ideální do ložnice nebo intimního prostoru.

4. William Morris

Zloděj jahod : Morris, známý svými textilními vzory, vytvořil tento složitý vzor drozdů a jahod. Jeho detailní design a harmonické barvy z něj dělají jemný, ale krásný doplněk, zejména pro ty, kteří oceňují estetiku pohybu Arts and Crafts.

5. Johannes Vermeer

Dívka s perlovou náušnicí : Tento podmanivý portrét, často označovaný jako „Mona Lisa severu“, přitahuje diváky jeho tajemný předmět a mistrovské využití světla. Jeho tlumená paleta může doplňovat různé interiérové designy.

6. Henri Rousseau

Sen : Tato okouzlující scéna v džungli se svými zářivými barvami a snovou atmosférou je ukázkou Rousseauova jedinečného já -učený styl. Svěží zeleň a exotické prvky obrazu dokážou oživit každý prostor.

7. Leonardo da Vinci

Dáma s hranostajem : Je to podmanivý portrét Cecilie Gallerani, mladé milenky Ludovica Sforzy, vévody z Milán. Toto mistrovské dílo, namalované kolem roku 1489-1490, je známé svým jemným ztvárněním Galleraniho výrazu a symbolickým začleněním hranostaje, což odráží čistotu a čest.

Kupte si svůj plakát a nechte si jej také zarámovat

Objevte umění nové doby s Optimalprint ! Kupte si svůj plakát a nechte si jej odborně zarámovat, vše na jednom místě. Se 100% zárukou kvality a nepřetržitou zákaznickou podporou nebylo nákup a zarámování vašeho plakátu nikdy jednodušší. Ať už jste na svém smartphonu nebo počítači, použijte aplikaci Optimalprint a ponořte se do tisíců přizpůsobitelných designů. Upřednostňujeme životní prostředí, používáme ekologický papír s certifikací Forest Stewardship Council® (FSC®) a vyrábíme v blízkosti vaší doručovací adresy, čímž se minimalizují emise uhlíku. Díky našim rychlým lokalizovaným dodávkám budou vaše zarámované plakáty odeslány na vaši adresu do 3-5 pracovních dnů.

Jste připraveni změnit svůj prostor? Stáhněte si aplikaci Optimalprint nebo si vyberte produkt na webu a začněte navrhovat dnes!